ЗАПИСНИК СА САСТАНКА  УО  ПФС

 

Бајмок, 14.09.2014. године

 

Састанку су присуствовали: председник ПФС-а и УО ПФС-а: Владимир Ињац, чланови: Љубомир Кркљеш, Душан Ружић, Саша Мркојевић, телефонкси учествовали: Оливер Ференц, Јелена Попов, Милош Миздрак, Никола Радојичић и Драган Трбовић.

Састанку су присуствовали и председник Скупштине ПФС-а: Небојша Перовић као и записничари (судије): Соња Бошковић и Дејан Весић у саветодавној и консултантској функцији (правни савети и оперативни, директно са практичног рада и вођења турнира) без права гласа.

Дневни ред:

1. Утврђивање броја клубова у сезони 2014/2015, начин такмичења и састав лига, награде…

2. Календар такмичења у сезони 2014/2015

3. Организација Купа Србије у пикаду

4. Стручно оспособљавање

5. Репрезентацја и њен одлазак на ЕП у Букурешт

6. Правила облачења

7. Спонзорства и сарадње

8. Разно

 

 

Расправа и одлучивање:

1. Утврђено је да се у предвиђеном року пријавило 15 регуларно регистрованих клубова:

1. ПК Јунаковић – Апатин

2. ПК Герила – Нови Сад

3. ПК Рокетс – Жабаљ

4. ПК Север СУ – Суботица

5. ПК Купидон – Горњи Милановац

6. ПК Клуб 26 – Нови Сад

7. ПК Пикадере – Ужице

8. ПК Паб – Бешка

9. ПК Кварт – Нови Сад

10. ПК Капиталци – Београд

11. ПК Свилајнац – Свилајнац

12. ПК Бубац – Београд

13. ПК Black Code – Нови Сад

14. ПК Кула – Београд

15. ДТТ Дартс – Нови Сад

Организација самог првенства је иста као и прошле године. Будући да неки клубови из Прве лиге неће учествовати у наредној сезони као и да неки играчи из групе А за мушкарце неће бити лиценцирани у Прву лигу ће бити позвани клубови да допуне списак клубова до броја осам. Што се тиче појединачног првенства Србије у пикаду за мушкарце група А, након завршетка лиценцирања играча у прву лигу ће бити позвани играчи док се не попуни број играча до броја 32. Приликом попуњавања упражњених места предност имају клубови и играчи који су претходне сезоне играли у Првој лиги односно ППСА по распореду на табели који су остварили након последњег кола у претходној сезони. Уколико буде још упражњених места биће позвани и клубови из Друге лиге и ППСБ (мада то неће бити случај ове године).

Награде у овој сезони остају истоветне онима из претходне сезоне.

 

2. Календар такмичења у сезони 2014/2015

 

1. 12.10.2014. – Жабаљ

2. 02.11.2014. – Ужице (или Апатин уколико буде проблема са салом у Ужицу)

3. 07.12.2014. – Нови Сад

4. 22.02.2015. –

5. 15.03.2015. –

6. 19.04.2015. –

7. 17.05.2015. –

У случају временских непогода могуће су промене термина.

 

3. Куп Србије у пикадо спорту требао би да се одржи 15. и 16. новембра 2014. године. Накнадно ћемо објавити место такмичења. Пријаве за Куп ће бити до 15. 10.2014. године. Котизације ће износи 6.000,00 динара по екипи. Котизације ће се уплаћивати на рачун ПФС-а а награде ће се исплаћивати на рачуне клубова који освоје награде. Награде ће износити 50% од наградног фонда за прво место; 30% од наградног фонда за друго место и 20% од наградног фонда за треће место. У наградни фонд улазе комплетне котизације клубова које буду учествовале на Куп-у. Уколико се укаже могућност наградни фонд ће бити и додатно увећан. Уплате котизација ће бити могуће до 05.11.2014. године. Екипе клубова чиниће четири играча које изабере сам клуб. Екипе клубова имаће плаћен смештај и исхрану у границама могућности. Антидопинг контрола биће појачана на самом Куп-у.

И једна измена у правилима за Куп, до сада је било могуће да две екипе деле неко место. Будући да је то незгодно и због пехара а и иначе одлучено је да уколико две екипе имају исти број бодова одиграће се још један меч, парови по избору екипа, до три добијена лега. Овим се уочена недореченост правила исправља.

 

4. Констатовано је да је законодавац (држава) прописао да сваки спортки клуб мора да има макар једног стручњака у спорту (до 160 чланова што је код нас и случај) као и грански савез. Будући да смо кренули у решавање овог проблема констатујемо да је могуће стручно оспособљавање обавити од 10.10.2014. године у Новом Саду а у марту месецу ће бити могуће и у Београду па да клубови одаберу сами шта коме више одговара. Покушаћемо да издејствујемо да у Новом Саду буде и још један термин на пролеће 2015. године. Били смо мишљења да један исти стручњак у спорту може да ради за два и више клубова. То је теоретски и могуће уколико клубови не играју у истој лиги. Ипак будући да ми имамо и појединачно првенство и да се може десити (и дешава се редовно) да клуб из Прве лиге има играче и у ППСА и ППСБ као и да је женска лига јединствена код нас је немогуће, због сукоба интереса, да један човек има уговоре са више клубова. У следећој сезони ће моћи да своје учешће на државном првенству узму само клубови који имају уговор са стручњаком у спорту који има лиценцу оперативног тренера. Такође сви клубови су по Закону о спорту обавезни да ураде „годишњи финансијски извештај“ и исти досатаве ПФС-у. Они који то не учине до Законом прописаног рока неће следеће сезоне моћи учествовати на такмичењима.

 

5. Репрезентација Републике Србије у пикадо спорту учествоваће на ЕП у Букурешту од 23.09.2014. -27.09.2014. године. Констатовали смо потребу да чланови репрезентације што озбиљније схвате своју улогу у представљању државе и ПФС-а. Верујемо да неће бити негативних појава које би изазвале санкције. Свесни смо да нам жреб ни ове године није био наклоњен али бисмо желели да постигнемо што бољи успех, како бисмо у налету наших успешних такмичара у другим спортовима и ми у пикаду имали чиме да се похвалимо. Члановима репрезентације је уплаћен смештај са доручком и организован превоз и сви чланови ће добити дневнице у укупном износу од 100 еура.

 

6. Донета је одлука да од ове созоне сваки играч има право да пре почетка самог меча у коме учествује делегату упуту приговор на облачење свог противника. Делегат притужбу упућује до записничког стола који одлучује о истој. Уколико се утврди да је примедба основана, играч који није прописно обучен или обувен добија рок од 15 минута да се пресвуче и приступи мечу прописно одевен. Уколико то не учини или се уопште не појави губи право даљег такмичења у том дану. Уколико је бачена и једна стрелица у неком мечу нити један од играча нема више права на приговор. Уколико играч правовремено упути приговор а делегат не жели да га проследи за записнички сто играч и сам има права да приступи записничком столу а у том случају се делегат кажњава да на следећем такмичењу нема права такмичења.

На предлог Јелене Попов донета је одлука да девојке могу да играју и у црним сукњама осим у црним панталонама. Сукње морају да буду до колена или дуже и да такмичарка има једноставне (без чипке и слично) чарапе у боји коже или црне боје. Ципеле и даље морају бити црне. Могу бити и чизме али без апликација, крзна, подврнуте, преврнуте… Обућа може бити са или без штикле.

 

7. Утврђено је да је и до сада постојао споразум о сарадљи фирме Rick’s Technology d.o.o. и ПФС-а. Rick’s је и до сада израђивао и уређивао сајт ПФС-а и додељивао попуст ПФС-у на набавку опреме а знатан део опреме је преко исте фирме добијан и бесплатно од самих произвођача (фирме Winmau). И од сада се наставља ова сарадња с тим да ПФС даје право клубовима да уколико желе и сами остваре попуст на куповину опреме и на својим дресовима на висном месту истакну лого www.pikadooprema.com. Сваки клуб ће понаособ одлучивати о потреби да оствари овакву сарадњу и склапати уговор са Rick’s Technology d.o.o. u коме ће клубови добијати попуст на куповину опреме преко рачуна клуба за своје потребе и потребе својих играча а обавезати се на ношење логоа www.pikadooprema.com. Сами играчи немају права на попуст приликом појединачних куповина осим ако имају неки други самостално склопљени уговор са фирмом Rick’s Technology d.o.o.

Постоји најава неколико евентуалних спонзора и договорена је стратегија преговора са истим.

 

8. Под разно су разматрани неки специфични случајеви такмичења… али нису доношене никакве конкретне одлуке већ се радило о тумачењима неких правила…

Констатовано је да се нико није пријавио за организацију међународног тамичења у пикаду на нашем простору (Serbia Open) и да ће сам УО преузети на себе обавезу да покуша направити план и могућност реализације оваквог такмичења и да буде бодован од светске федерације.

 

Овим је рад УО у овом термину завршен.

Записничар: Љубомир Кркљеш.

Записник оверили: Душан Ружић и Владимир Ињац 14.09.2014. године